Mindfulness
Wat is Mindfulness eigenlijk?
Mindfulness lijkt tegenwoordig wel een modewoord te zijn. Al duizenden jaren weten mensen dat we door middel van meditatietechnieken ons brein kunnen oefenen om anders te focussen. In een notendop is het als volgt uit te leggen: ons brein is geëvolueerd om te denken, te plannen, problemen op te lossen. We piekeren over zaken in de toekomst of wat al gebeurd is. Soms doen we zelfs beiden tegelijk. Deze automatisch optredende patronen kunnen leiden tot angsten en neerslachtigheid. Al dit gepieker onttrekt onze aandacht eigenlijk voortdurend uit het nu – het huidige moment waarin we leven.
In de jaren 80 heeft de grondlegger van Mindfulness, John Kabat-Zinn samen met collega’s wetenschappelijk onderzoek gedaan dat resulteerde in het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma. Effecten van MBSR studies toonden aan dat zelfs over de lange termijn mensen met chronische pijn verbeterden. In de jaren 90 werd vervolgonderzoek gedaan naar o.a. de werkingsmechanismen en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) kwam tot ontwikkeling. In de jaren 2000 resulteerde dit in de opzet van specifieke programma’s voor bepaalde doelgroepen, jong en oud.
Een greep uit de steeds groter wordende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek, laat zien dat Mindfulness kan help bij het verlagen van terugkerende depressies (reductie terugval 50%) en stressgevoelens, bij eet- en angststoornissen. Mindfulness speelt een rol bij het verhogen van onze immuunfunctie, energieniveau en concentratie. Het heeft zelfs gunstige effecten op onze sociale relaties en levensduur.
Wordt Mindfulness vergoed?
Sommige zorgverzekeraars vergoeden Mindfulness trainingen en/of sessie uit de aanvullende verzekering. Neem contact op met uw eigen zorgverzekering voor de mogelijkheden.
Hoe pas je Mindfulness toe?
Velen van ons weten dat onze strategie om alsmaar zaken te willen op te lossen en te veranderen niet het gewenste resultaat van minder stress, gepieker of nare gevoelens oplevert. Integendeel, we merken dat we steeds verder van dat resultaat verwijderd raken. Door meditatie kan iedereen leren om uit deze doe-stand te stappen. In de doe-stand ben je gericht op resultaat. Bij mediteren oefen je jezelf in aandacht. Je schakelt over van de doe-stand naar de zijn-stand. In de zijn-stand ben je gericht op dit moment. Zonder verwachtingen, zonder iets te willen bereiken of presteren.
Hoe? Door simpel gezegd ontspannen rechtop te gaan zitten, je ogen te sluiten, en je te concentreren op bijvoorbeeld je ademhaling. Misschien merk je op dat je gedachten afdwalen. Dat is geen fout. Je brengt vriendelijk, zonder jezelf te veroordelen, de aandacht weer terug naar je ademhaling. Telkens opnieuw.
Door iedere dag te oefenen word je meer bedreven in het concentreren. Iedere dag is anders, soms zijn er lastige momenten, soms makkelijke. Je leert je eigen gedachten en gevoelens beter kennen waardoor je minder snel in je automatische patronen schiet en bewuster omgaat met wat je in het leven tegenkomt. Uiteindelijk levert dit meer keuzemogelijkheden op.